onsdag 9. november 2011

Ut med UFO - inn med romfart

I dag "red vi inn i solnedgangen" i Alamogordo, New Mexico. Dagen gikk nemlig med til romfart - litt mer konkret enn forrige dags UFO-greier.

Alamogordo, New Mexico 8.1.11: For i dag var det amerikansk (og russisk)  romfartshistorie vi fikk lære litt mer om. I den lille byen Alamogordo (den har du neppe hørt om før - ikke vi heller) har man bygget opp et museum som over fire etasjer forteller historien om romfart. Og her er ikke ett eneste ord eller gjenstand ofret til UFO-greiene fra Roswell to-tre timers kjøring unna.

Brus på sprayboks? Jepp, du ser riktig! Men dette
er brus som astronauter drikker i vektløs tilstand
i verdensrommet. (Foto: Trond)
Her får man både et innblikk i romfergene, romstasjon og diverse raketter man bruker både for å plassere ut satelitter og til å sende andre måleinstrumenter ut i rommet.

Hvorfor har de så laget dette museumet så langt utafor allfarvei som det nesten er mulig å komme på denne siden av Atlanterhavet? Jo, forklaringa er enkel: New Mexico ligger på et platå høyt over havnivå og det er jevnt klima her året rundt blant annet med få skyer på himmelen. Så plasserer man gjerne museumet i nærheten av der ting har skjedd. Ei av romfergene har til og med landet i denne byen etter en ferd i rommet.

Pensjonister
En annen ting med slike museum i USA (også UFO-museumet vi var på i går) er at det drives av pensjonister. Derfor er det enten gratis eller det koster bare noen få dollars å komme inn. Pensjonistene jobber frivillig for å "få dagene til å gå". På den måten blir historien tatt godt vare på.

På de tre timene fra Roswell til Alamogordo kjørte vi med konstant "dott" i ørene. Årsaken var at vi tok fatt på ei kraftig nedstigning fra rundt 2.000 meter over havet til drøye 1.000 meter. Dermed ble også temperaturene etterhvert noe triveligere.

Fortsatt er vi i en del av landet (som amcar-entusiaster) der det er mange flere "innenriks-biler" enn biler som har kommet til landet over Atlanterhavet eller Stillehavet. Tettheten av US-pickups og SUV er mye større her enn i storbyene Los Angeles og San Francisco for eksempel. Alderen på bilparken er nok også noe høyere her ute på landsbygda. Og det er morsomt å se en gammel sliter i trafikken.

I kveld kjørte vi videre til Texas, hvor dagen ble avsluttet med en diger og ekte Texas-biff.

En gammel Ford pickup gir slepehjelp til en nyere Toyota pickup. (Foto: André)
Et vanlig syn på prærien nå til dags. En Dodge pickup med semihenger med "et eller annet" i. (Foto: André)
Et motell langs den lite trafikkerte veien mellom Roswell og Alamogordo som ser ut som det ble
forlatt i full fart en gang på 70-tallet. (Foto: André)
En Chevrolet Suburban som har sett bedre dager, men fortsatt i tjeneste.
(Foto: André - som har samme type bil hjemme)
Som nevnt i gårdagens blogginnlegg: UFO er storindustri i Roswell. (Foto: Trond)
De små grønne menn stirrer på oss fra alle gatehjørner - til og med fra Cola-automaten.
(Foto: Trond - som ikke turde å kjøpe Cola)
 
To senjaværinger på romfarstmuseum i Alamogordo. (Foto: A and T Goes West)

1 kommentar:

  1. Dåkker fikk ikkje haike med et romskip?Ser fram til nån skikkelige pick-up bilda fra Texas..
    Kjør pent!
    Dr Gm

    SvarSlett